bloggforngren - Bildjournalist Anders Forngrenhttp://andersforngren.com/bloggforngrenPortfolioboxBoxninghttp://andersforngren.com/boxningSat, 08 Nov 2014 9:56:12 +0100

I kväll smäller det i Västerås

Det är över 40 år sedan det var proffsboxningsgala i Västerås. Närmare bestämt sommaren 1967. Men i kväll smäller det i Rocklunda igen. Ett av huvudnumren är Benja Kalinovic, västeråskillen som är obesegrad som proffsboxare, han möter fransmannen Frank Haroche Horta. Deras match gäller WPBF-bälte som Europamästare.

Det andra huvudnumret är Mikaela Laurén som redan har tre mästarbälten i UBO, WPBF och WIBA. Hon möter amerikanskan Aleksandra Magdziak Lopes, de fightas om den vakanta WBC-titeln. Den tyngsta titeln som boxare som Muhammed Ali och Mike Tyson haft.

2007 var jag och Jonatan Fast utsända av VLT för att bevaka boxningsgalan ”Återkomsten” i  Scandivianium, Göteborg. Då var Benja i ringen och vann. På plats som support var Kjell Fredriksson och forne proffsvärldsmästaren George Scott som även tog silver i OS och som troligen inte blivit den högklassiska boxare han var, om det inte varit för Kjell Fredriksson som styrde honom i rätt riktning från början i hans karriär. Mer om det finns att läsa om i den nylingen utkomna boken om Ceorge Scott,  se länk:

http://www.georgescott.se

Kjell Fredriksson är en sympatisk tränare och människa som jag lärde känna när jag gjorde ett reportage om damer som tränade boxning. Kravet för att vara med i gruppen var att de hade eller hade haft cancer.  

Bilderna nedan är från Scandinavium, Göteborg.

]]>
Lars Norénhttp://andersforngren.com/lars-nornFri, 31 Oct 2014 6:50:59 +0100

Lars Norén och Halloween

Jag har inte förstått storheten med Halloween-firande, klä ut sig och skrämma folk. Jag ser det mest som ett kommersiellt jippo, vilket i och för sig är bra för handeln. Varje år omsätter det svenska Halloweenfirandet cirka en miljard kronor. 

Bilderna nedan är från "Skuggbiografier",  drama skrivet av Lars Norén, Sveriges internationellt mest kända dramatiker. Hans pjäser spelas på scener runtom i världen. I maj i år fyllde han 70 år och i samband med det gavs dubbelvolymerna "Dramer" ut. Riktiga tegelstenar till böcker, tillsammans på 2729 sidor. Där fick jag ett uppslag som intro till kapitlet ”Skuggbiografier”.

Ett lite udda med kul jobba att samarbeta till ett drama av Lars Norén som sattes upp på Teater Västmanland. Jag tog bilderna till press och program som publicerades runt om i Sverige.

I helgen tänker jag inte klä ut mig i underliga kläder med skräcktema, istället kommer jag tända ljus på mina föräldrars grav och sen hemma läsa lite ut "Dramer" i lugn och ro. Den kommer troligen skrämma mer än allt annat på Halloween. Nils Schwartz skrev för Expressen dessa rader om Dramer:

"Det står ett mausoleum på mitt skrivbord, en svart box, nästan fyra kilo tung. I den skär döden som ett lieblad genom alla relationer, löften, drömmar. Sorgen, desperationen och hatet sliter sönder människors själar. Gud är bara ett namn i en bön, åkallat i fåfäng förtröstan. Världen är skoningslös mot den som befinner sig längst ner. Med de bättre bemedlades klack mot nacken har han ingen annan att vända sin vanmakt mot än den människa som är ännu vanmäktigare. Förnedra henne, våldta henne, skära strupen av henne...

...att träda in i detta textmausoleum är att sänka sig ner i en natt utan nåd eller gud eller gryning. Bristen på uppbygglighet är Lars Noréns största tillgång. Han driver katharsis så långt att vi vaknar ur vår tryggaste sömn med ett skrik"

Trevlig helg!

P.S. det kanske blir att jag läser "Lilla spöket Laban" istället.

BB

]]>
Wales Rugby http://andersforngren.com/wales-rugby-Thu, 23 Oct 2014 8:21:47 +0200

Från Tri-X till webb-tv 

För allt för länge sen när jag studerade bildjournalistik på Nordens Fotoskola på Biskops-Arnö hade vi ett slutprojekt i Wales på fem veckor. Det skulle leda till ett längre reportage men främst att vi fick ställa ut på Galleri Kontrast i Stockholm. 

Jag utgick från staden Llanelli vars klassiska rugbylag spelade sin första match redan 1876. Bilderna nedan är från utställningen, återkommer med reportaget. Då var det den klassiska svart/vita filmen Tri-X som gällde och många timmar och dagar i mörkerrummet för att färdigställa bilderna.

I helgen när jag jobbade för Enköpings-Posten plåtade jag en rugbylandskamp mellan Sverige och Ukraina och gjorde även lite webb-tv på mindre än fem minuter och levererade bilder omgående till webb och tidning.

webb-tv se: http://eposten.se/sport/article1666967.ece

 

 

 

 

 

]]>
calllwhttp://andersforngren.com/calllwSat, 18 Oct 2014 10:02:58 +0200

Kunglig hovleverantör

En ny blogg andas. Utgångspunkten till bloggen kommer vara i min roll som bildjournalist, där det oftast är mötet med människor i olika miljöer som ska berättas, ibland med kunglig glans.

Jag har plåtat kungligheter vid flertal tillfällen men kan inte officiellt kalla mig hovleverantör för det. Vi är alla drottningar och kungar. Mitt kungarike kommer vara denna blogg, där jag kommer hålla hov.

Välkommen till mitt rike.

]]>