Lars Norén och Halloween

Jag har inte förstått storheten med Halloween-firande, klä ut sig och skrämma folk. Jag ser det mest som ett kommersiellt jippo, vilket i och för sig är bra för handeln. Varje år omsätter det svenska Halloweenfirandet cirka en miljard kronor. 

Bilderna nedan är från "Skuggbiografier",  drama skrivet av Lars Norén, Sveriges internationellt mest kända dramatiker. Hans pjäser spelas på scener runtom i världen. I maj i år fyllde han 70 år och i samband med det gavs dubbelvolymerna "Dramer" ut. Riktiga tegelstenar till böcker, tillsammans på 2729 sidor. Där fick jag ett uppslag som intro till kapitlet ”Skuggbiografier”.

Ett lite udda med kul jobba att samarbeta till ett drama av Lars Norén som sattes upp på Teater Västmanland. Jag tog bilderna till press och program som publicerades runt om i Sverige.

I helgen tänker jag inte klä ut mig i underliga kläder med skräcktema, istället kommer jag tända ljus på mina föräldrars grav och sen hemma läsa lite ut "Dramer" i lugn och ro. Den kommer troligen skrämma mer än allt annat på Halloween. Nils Schwartz skrev för Expressen dessa rader om Dramer:

"Det står ett mausoleum på mitt skrivbord, en svart box, nästan fyra kilo tung. I den skär döden som ett lieblad genom alla relationer, löften, drömmar. Sorgen, desperationen och hatet sliter sönder människors själar. Gud är bara ett namn i en bön, åkallat i fåfäng förtröstan. Världen är skoningslös mot den som befinner sig längst ner. Med de bättre bemedlades klack mot nacken har han ingen annan att vända sin vanmakt mot än den människa som är ännu vanmäktigare. Förnedra henne, våldta henne, skära strupen av henne...

...att träda in i detta textmausoleum är att sänka sig ner i en natt utan nåd eller gud eller gryning. Bristen på uppbygglighet är Lars Noréns största tillgång. Han driver katharsis så långt att vi vaknar ur vår tryggaste sömn med ett skrik"

Trevlig helg!

P.S. det kanske blir att jag läser "Lilla spöket Laban" istället.

BB

Facebook Twitter Pinterest Flickr Instagram LinkedIn share